
 

 

EUROPEAN COMMISSION 
DIRECTORATE-GENERAL FOR MOBILITY AND TRANSPORT 
 
Directorate E - Aviation 
 

 
 
 
 

CALL FOR APPLICATIONS FOR THE SELECTION OF EXPERTS 
FOR THE 'PERFORMANCE REVIEW BODY OF THE SINGLE 

EUROPEAN SKY' (PRB) 
 

QUESTIONS & ANSWERS 
 

Latest update 16/01/2017 
 
 
Question 1: Please clarify what is the work experience, length in years, sought by DG 
MOVE for the experts? 
 
Answer: As regards the required expertise and experience please refer to paragraph 7 of the 
call, which states the following: 
 
[…] 
The following criteria will be taken into account when assessing applications:  
– proven and relevant expertise, competence and high-level professional experience of at least 
five years of the applicant, in areas relevant to the key performance areas and in relation to the 
desired experts profiles;  
– the capability to analyse and assess interdependencies and interactions between the 
performance areas and to define future performance targets based on the planned operational 
and technological improvements;  
– appropriate language skills, allowing the applicant to fully and effectively participate in the 
work of the PRB;  
[…] 
 
 
Question 2: How to interpret paragraph 3 of the appointment conditions stating the 
following: "Members must be impartial, acting independently of any external influence 
and in the public interest. They must sign a statement to this effect. They must not delegate 
their responsibilities to any other person. Nor can they belong to or advise any bodies or 
organisations whose activities relate to the performance of air navigation services." in the 
context of the possible conflicts of interest? 
 
Answer: In this context the intention of the Commission is to ensure the integrity of the new 
PRB and impartiality of the members, for which it considers essential to avoid that future 
PRB members can maintain active links to bodies or organisations engaged in similar 
activities evaluating the performance of air navigation services, for example evaluating the 
performance of air navigation service providers on a global or pan-European level. 
Maintaining an employment relationship with an air navigation service provider is per se not 
considered incompatible with this criterion, however, it needs to be assessed on a case-by-
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case basis as to the exact function of the person concerned in the organisation and the desired 
profile and activity in the PRB. 
 
At the same time, however, the exclusion criteria listed in paragraph 7 of the call applies as 
well, which states the following: "To assess whether there could be any conflict of interest, a 
number of factors must be taken into account, including the nature, type and importance of 
the individual's interest, and the degree to which the interest may be reasonably expected to 
influence the individual's advice and the PRB's overall decision-making process of the PRB. 
An interest will be considered to be insignificant or minimal where it is unlikely to 
compromise or to be reasonably perceived as having compromised the individual's capacity 
to act impartially and in the public interest when advising the Commission. In particular, 
applicants acting as delegates of or participating with voting rights in the work of 
organisations (including consultative and advisory bodies of those organisations) directly 
affected by the performance and charging scheme in the Single European Sky may be 
considered ineligible as regards their ability to act independently. Applicants should not have 
any share in the capital of the organisations regulated under the performance and charging 
schemes; nor should they have any significant supplier relationship with these entities or 
likelihood of entering into such a relationship. Applicants' eligibility in this context will be 
evaluated and determined case by case." 
 
 
Question  3: Is it possible to receive an informal evaluation on the potential conflict of 
interest of a prospective applicant? 
 
Answer: In order to preserve the integrity of the call no informal evaluation can be given 
ahead of the formal evaluation of the applications received and all relevant information 
provided therein. 
 
 
Question  4: Are citizens of EU candidate countries eligible to apply to the call for 
application for the selection of experts for the PRB? 
 
Answer: The call for applications does not exclude applications from countries outside the 
European Union. 
 


