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Question 1 

Eligibility of non-Member State countries to participate and receive funding 

In the call text, the eligibility of non-Member State countries is given when "necessary" and 

"duly justified". 

Are there any (other) requirements that are used to determine eligibility both to participate 

without funding and to participate with funding of non-Member State countries like 

Switzerland, Norway and the UK? 

Reply 

According to Article 9(4) of the CEF Regulation, third countries might participate to this call 

in necessary and duly justified cases. For their participation, it will be the role of the 

evaluation committee to assess the pertinence of the information provided by the applicant. 

With reference to the possible funding to third countries, the CEF Regulation clearly states 

that these countries should not receive financial assistance, except where it is indispensable 

to the achievement of the objectives of a given project of common interest. 

Here again it will be the role of the evaluation committee to assess whether funding to third 

countries will be needed and is indispensable. 

Question 2 

In chapter 6.2 example of eligible activities are listed. The second bullet point reads: 

“Expenditure linked to IT tools and networks focusing on exchanges of information and 

guidance to users”. On page 26 it says regarding the scope and expectations: “It will in 

particular address the harmonisation of the development and evolution of the NAPs, in order 

to improve the compatibility and in order to improve the compatibility and interoperability of 

the features, the design and development of common tools related to data accessibility and 

exchange,…”. 

In light of this, would upgrades or pilots of individual or multiple NAPs with the goal to 

implement interoperability improvements (e.g. implementing a metadata interface or 

upgrading the metadata catalogue of a NAP to allow for EU-wide harmonised data discovery) 

be eligible activities/cost? 

Reply 

Activities related to the implementation of compatibility and interoperability enhancement of 

the NAPs, based on common harmonised requirements defined within the coordination 

mechanism, are eligible. As such activities are only part of the tasks to be performed as 



described in the Annex to this call for proposals, the level of funding of these activities should 

however not be detrimental to the other activities of the action. 

Question 3 

In the Standard Grant Application Form that was published with the call there are some 

sections where some options "to be decided by the Authorising Officer" are given.  

Are we right to assume that in those cases, where options are given, which have not been 

addressed in the Call for Proposal text, the Coordinator/Applicant may decide as appropriate 

which option to consider for the proposal? 

Reply 

The Grant Application Form has been updated to clarify this issue (see Corrigendum 2). 
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